Uforpliktende og konfidensielt

Det er uforpliktende å ta kontakt med oss

Vi er landsdekkende

Vi tar oppdrag i hele Norge

Spesialiserte advokater

Vi er 80 ansatte innen privat og bedrift

Vi er landsdekkende

Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bruk av andres varemerke som søkeord

Ved å søke på ‘netcom’ vises det annonse fra Chess. Bruken av andres varemerker som søkeord for sponsede lenker hos Google og andre søkemotorer øker stadig. Dette er kanskje mer vanlig enn man skulle tro, men betyr likevel ikke at det er lovlig.

Eksemplet over er faktisk reelt og Dagens Næringsliv hadde en artikkel for en tid tilbake der nettbutikken Amentio innrømmet å ha benyttet MPX som søkeord for sine annonser. Her bele det også uttalt at kunder ikke visste hvem de hadde handlet hos før de fikk pakke fra Amentio i posten.

Bruk av andres varemerker

Uten å kommentere den aktuelle saken, vil vi på generelt grunnlag si at etter vår vurdering vil slik bruk av andres varemerker kunne være i strid med varemerkeloven og markedsføringsloven.

Ved å bruke en annens vernede varemerke for å lede potensielle kunder til sin egen hjemmeside, vil man etter vår vurdering ha benyttet en annens varemerke kommersielt. Dersom de to næringsdrivende tilbyr de samme varer eller tjenester, vil dette etter vår vurdering være varemerkebruk i strid med varemerkeloven. I de fleste tilfeller vil det også ligge et element av snylting som medfører at handlingen er i strid med markedsføringslovens regler.

Det finnes dessverre ikke noe kjent rettspraksis på dette område i Norge, noe som sannsynligvis skyldes at slike saker løses i minnelighet. I Danmark finnes det imidlertid avgjørelser som forbyr såkalt «meta-tagging» ved bruk av andres varemerker. Vi kan ikke se tilstrekkelige argumenter for at bruk av andres varemerker som søkeord skulle vurderes vesentlig annerledes enn der man legger inn varemerkene som «meta-tags».

Handlinger i strid med varemerkeloven og markedsføringsloven er normalt erstatningsbetingende. Erstatningens størrelse varierer fra sak til sak.

Inntil noen kjører en prinsippsak for domstolene, vil nok slik bruk av andres varemerker fortsatt forekomme.

Vi vil presisere at dette gjelder bruk av andres varemerker som søkeord og ikke bruk av generiske ord og uttrykk. Det er ingenting i veien for å bruke ord som «flatskjerm», «rørlegger» eller «garderobe» som søkeord. Dette er betegnelser som fritt kan benyttes av alle.

Codex Advokat har lang erfaring med varemerkerettslige problemstillinger, og svarer gjerne på spørsmål vedrørende dette.

Vi bistår klienter over hele landet.

Vi bistår deg i rettighetssaker

Vår rettighetsavdeling kan bistå deg og din virksomhet innen det meste som er tilknyttet immaterielle verdier. Har du en problemstillinger innen for eksempel kontrakter, varemerke, design, foretaksnavn, markedsføringsloven eller GDPR - ta kontakt med oss!

Kontakt våre advokater

Fyll ut skjemaet eller ring 22 93 38 50

•   Vi er landsdekkende
•   Din henvendelse vil bli behandlet konfidensielt
•   Det løper ingen kostnader før vi har en avtale om det

Usikker på om du trenger bistand? Kontakt oss likevel, så skal vi se om vi kan hjelpe deg med din sak.

Kontakt våre advokater

Fyll ut skjemaet eller ring 22 93 38 50

• Vi er landsdekkende
• Det er uforpliktende å ta kontakt med oss
• Din henvendelse vil bli behandlet konfidensielt
• Det løper ingen kostnader før vi har en avtale om det

Usikker på om du trenger bistand?
Kontakt oss likevel, så skal vi se om vi kan hjelpe deg med din sak.