Markedsrett

En dame henger opp smykker på et stativ. Foto

Har din bedrift opplevd at en konkurrent har «kopiert» et produkt og solgt det som sitt eget? Slike og mange lignende handlinger kan være i strid med god forretningsskikk og markedsføringsloven.

20/12/2022

Markedsføringsloven om god forretningsskikk

Markedsføringsloven forbyr handlinger som strider mot god forretningsskikk næringsdrivende imellom. Det er her opp bedriften selv å selv å reagere overfor andres urimelige utnyttelse av ens innsats eller resultater. Om ikke konkurrenten opphører med sine illojale handlinger etter en skriftlig anmodning, kan saken enten bringes inn for domstolene eller inn for Næringslivets konkurranseutvalg (oppnevnt av næringsorganisasjonene) som avgir rådgivende uttalelser.

Vi har skrevet om sentrale bestemmelser i markedsføringsloven.

Les vår detaljerte artikkel om god forretningsskikk.

Les vår inngående artikkel om beskyttelse av knowhow.

Les mer om lojalitetsplikt i arbeidsforhold og konkurransebegrensninger her.

Markedsføring mot forbruker

Når din bedrift markedsfører et produkt eller en tjeneste overfor forbrukere kan det oppstå spørsmål om en kampanje er lovlig etter markedsføringsloven. Reglene for eksempelvis DM, telefonsalg, elektronisk markedsføring, konkurranser og utlodninger mv. er ikke alltid like enkle å forstå, og er en i tvil om lovligheten så søk råd!

Det er bedre å avklare lovligheten i forkant av en kampanje enn å bli innklagd til Forbrukerombudet eller å komme i medias kritiske søkelys.

Vi har bred erfaring innen markedsrett, og bistår gjerne din bedrift med råd innen dette fagområdet. Vi bistår også med tvisteløsning både overfor Forbrukerombudet, i Næringslivets konkurranseutvalg og i domstolsapparatet.

Et lite utvalg av de saker vi har jobbet med innenfor markedsrett:

• Bistand i en rekke saker innenfor produktetterlikning, stans og erstatning ved salg av kopiprodukter
• Bistand til flere store norske virksomheter knyttet til lovlighet av konkurranser og spill i tv markedsføring og andre medier
• Bistand til internasjonal virksomhet knyttet til spillvirksomhet på internett
• Bistand til internasjonal virksomhet knyttet til tips- en venn og vervekampanjer på internett og epost

Vi bistår klienter over hele landet.

Espen Juul Haugan

Vi bistår deg i rettighetssaker

Vår rettighetsavdeling kan bistå deg og din virksomhet innen det meste som er tilknyttet immaterielle verdier. Har du en problemstillinger innen for eksempel kontrakter, varemerke, design, foretaksnavn, markedsføringsloven eller GDPR - ta kontakt med oss!
Våre advokater